Prestigeprojekt i Asien

Artikel

[20190401]

Prestigeprojekt i Asien

Eurocon har ansvarat för automation och processoptimering vid bygget av en av världens största massa- och pappersfabriker på Sumatra i Indonesien. Christer Svanholm, en av Eurocons medarbetare som varit på plats

Berätta om projektet!
– På södra Sumatra ett par timmars båtfärd från Palembang ligger Ogan Komering Illir. På en area om 17 000 hektar har Asia Pulp & Paper Group, APP, ett av världens största massa- och pappersföretag, byggt en helt ny massa- och pappersfabrik. Ambitionerna är höga. Mitt i ingenstans har man byggt en toppmodern fabrik där all tillgänglig teknik är av högsta klass och med världsledande miljöteknik. 

Vad har Eurocon bidragit med?
– Åtagandet har omfattat konstruktion av styrsystem och processoptimering för två fiberlinjer med kokeri, massatvätt, O2-delignifiering och blekeri samt processoptimering av kausticeringsanläggningen. I vårt uppdrag har det även ingått utbildning av operatörer och chefer.

Varför fick Eurocon uppdraget?
– Eurocon har sedan många år ett gott renommé, även globalt, när det gäller styrning och processoptimering av stora fiberlinjer och vi har haft liknande uppdrag i Europa, Nord- och Sydamerika. Det här är dock vårt första projekt i Asien.

Vilka är de stora skillnaderna i att bygga en fabrik på en ö i Indonesien jämfört med här hemma?
– Mindre än man skulle kunna tro. Språk, kultur och klimat skiljer sig förstås, men i själva jobbet så är mycket sig likt oavsett om vi bygger en fabrik i Kanada, Sverige eller Indonesien. Tekniken är den samma, fast i större format. 

Storleken imponerar
– Ja, här byggdes två kortfiberlinjer på samma gång, som vardera har en kapacitet på 1,4 miljoner ton per år. Allt är störst i världen: sodapannan, torkmaskiner, indunstning och fiberlinjerna. Den totala investeringen uppgår, enligt bolaget, till 4 miljarder dollar. 

Hur har arbetet fungerat?
– Det har varit ett mycket intressant projekt där beställaren har ställt mycket höga krav. Vi har varit fyra konsulter från Eurocon som turats om att arbeta 3-4 veckor på plats, följt av lika många veckor på hemmaplan. En del av jobbet har också gjorts på hemmaplan i Örnsköldsvik.

 

Christer Svanholm


Vill du veta mer?

Lars-Eric Myrman

Manager Process