SCA Ortviken transformeras från pappersbruk till massabruk för att växa på CTMP-marknaden

Artikel

Projektledarna Mats Wåglöf och Patric Sahlin från Eurocon ser ut över den nya CTMP-anläggningen tillsammans med Håkan Wänglund, projektchef på SCA.
[20220622]

SCA Ortviken transformeras från pappersbruk till massabruk för att växa på CTMP-marknaden

I början av 2023 ska SCA:s nya anläggning med produktion av kemiskt förbehandlad termomekanisk massa, CTMP tas i drift och Ortvikens industriplats utanför Sundsvall transformeras från pappersbruk till massabruk.

Vi träffade Håkan Wänglund, projektchef SCA och bad honom berätta om projektet!
I augusti 2020 togs beslutet om investeringen i den nya CTMP-anläggningen, samtidigt kom beskedet om stängning av Ortvikens papperstillverkning som påverkade cirka 800 personer.

– Det beskedet var både jobbigt och sorgligt. Det var svårt att sätta ihop en projektorganisation utan att veta vilka som hade jobbet kvar, säger Håkan Wänglund. I dag arbetar 270 personligen dagligen i Projekt CTMP och det återstår fortfarande en hel del arbete innan anläggningen tas i drift i början av 2023.

– CTMP-marknaden växer på global basis och med vår gedigna erfarenhet och kompetens av mekanisk massa tar vi nu nästa steg, vilket innebär att produktionen utökas från dagens 90 000 ton till 300 000 ton, säger Håkan Wänglund. Vi skapar en unik produkt där vi är ensamma i världen om att ta fram en speciellt kundanpassad massa med björk som råvara. Ny teknik och utrustning gör att även miljöprestandan förbättras fortsätter han.

Ortviken är en perfekt plats för den nya CTMP-anläggningen. Modern utrustning från pappersproduktionen återanvänds och SCA investerar 1,45 miljarder i den nya anläggningen.

CTMP-anläggningen installeras i befintliga byggnader medan ny flishantering och ny byggnad för avvattning, torkning och balning uppförs.

Vilka framgångsfaktorer och utmaningar har ni haft i projektet?
– Några av framgångsfaktorerna är kommunikation, engagemang, en tydlig tidplan och regelbundna möten, men även ett väl genomfört förprojektarbete som också är en förutsättning för ett bra genomförande. Det är kul att se hur vi hittar varandra i organisationen och att vi tillsammans vågar hitta nya lösningar, säger Håkan Wänglund. Erfarenheter som byggdes upp under SCA Östrands projekt Helios, tar vi också med oss och utvecklar vidare i projekt CTMP.

– Den största utmaningen i projektet är leveranstider som påverkas av såväl pandemi som kriget i Ukraina men även av containerfartyget som gick på grund i Suezkanalen. Det är tre saker som SCA inte kan råda över. Trots utmaningar med leveranser håller vi både tidplan och budget även om det krävs en del pusslande.

Vilka delar har Eurocon medverkat i?
I oktober 2020 gick startskottet för projekt CTMP där Eurocon ansvarar för projektledningen av delprojekten CTMP- och ATB-anläggningen (avvattning, torkning och balning) via projektledarna Mats Wåglöf och Patric Sahlin. Eurocon står även för delar av förprojektarbetet, el- och instrumentprojekteringen, montagesamordningen för el- och automation, systemdelen för HVAC och all utcheckning i delprojektet ATB.

– Det är fascinerande att det snart står en helt ny anläggning där det tidigare var havsbotten, säger Patric Sahlin, Eurocon, projektledare för delprojektet ATB. Platsen för den nya ATB-anläggningen är förstärkt med 660 pålar. Arbetet går enligt plan, men självklart har alla stora projekt sina specifika utmaningar fortsätter han. Jag har mycket erfarenhet med mig in i projektet från Helios, vilket är otroligt värdefullt.

Mats Wåglöf är ny som projektledare inom processindustrin, men har en gedigen bakgrund som projektledare från stålindustrin.

– Jag började på Eurocon för att få utvecklas och därmed också testa på en ny bransch vilket är spännande, men framför allt utvecklande! Den stora utmaningen i CTMP-delen av projektet som jag projektleder är att sy ihop gammalt med nytt, säger Mats Wåglöf. Under förprojektet förutsatte man att fabriken fanns kvar, men det gör den inte längre vilket innebär ändrade förutsättningar. Det innebär ett enormt pusslande, men vi löser det eftersom fortsätter han.

Varför fick Eurocon uppdraget?
– Eurocon har en bredd i sitt erbjudande och stort kunnande av våra anläggningar och arbetssätt vilket ger oss en kortare startsträcka. Den lokala närheten är också viktig, att man finns på plats under projektet. Eurocon har kompetenta medarbetare med erfarenhet och en vakenhet att snabbt hitta nya lösningar, vilket är en stor tillgång avslutar Håkan Wänglund.

 

Nedan en drönarfilm från projekt CTMP som SCA har tagit fram.