Engineering från Eurocon på världspremiären

Artikel

[20210402]

Engineering från Eurocon på världspremiären

När C-green utvecklade en helt ny process för att omvandla bioslam till biokol anlitades Eurocon för engineering.

– Det här är en helt ny process som aldrig tidigare byggts i världen så det är mycket vi måste svara på, säger Christer Svanholm på Eurocon.

Christer Svanholm har tillsammans med teamet på Eurocon tagit fram alla ritningar till anläggningen. De har exempelvis planerat hur rör, ventiler, kablar och el ska se ut. Christer är processkontrollspecialist och sitter med i Eurocons styrelse. Han är också en av Eurocons grundare. Han försöker att vara pensionär men det går sådär.

– Det här är ju en jätterolig grej! Det är en helt ny process där vi tidigt såg att det fanns potential att få det att funka, säger han.

Christer har fungerat som bollplank för process och reglering och funnits på plats i Finland från start.

Projektet har tagit lång tid på grund av pumpar som inte fungerade och sen pandemin. Dels gjorde pandemin så att det tog lång tid att få de nya pumparna levererade. Dels så var det inte helt självklart att svenskarna skulle få komma över och arbeta i Finland när pandemin var ett faktum.

– Vi svenskar fick en helt egen våning på hotellet där vi bodde, berättar Christer.

Sedan de nya pumparna kom så har arbetet flutit på friktionsfritt och det har producerats en hel del biokol i Heinola i Finland. Christer säger att processen har fungerat över förväntan och lyfter den väl genomförda processlösningen som projektets främsta framgångsfaktor.

– Sedan har vi varit ett väldigt bra team också. Vi har haft ett bra samarbete och fått vara både kreativa och innovativa under resans gång, säger Christer.

Intresset för den nya processen är stort både från andra fabriker och kommunala reningsanläggningar. Och Christer är nöjd över att han avbröt pensioneringen.

– Det är inte ofta man får vara med och bygga världens första anläggning i sitt slag.

I projektet har Eurocon hjälpt till med:

Test och pilot
Uppstart
Drift
Optimeringar
3D-modeller
Layout
Rörprojektering
Mekkonstruktion
Elkonstruktion
Instrument och inköp
Automation
Distributed Control System, DCS
Pumpar och ventiler

Läs mer i artikeln om världens största anläggning för omvandling av biologiskt avfall.


Vill du veta mer?

Christer Svanholm

Styrelseledamot/vice ordförande