Eurocon och Pidab lanserar ett smart konverteringskoncept för ABB 800xA

Eurocon och Pidab lanserar ett smart konverteringskoncept för ABB 800xA

För att säkerställa en långsiktig, modern, effektiv och hållbar produktionsmiljö är en övergång från ABB 450 till ABB 800xA både viktig och nödvändig. Och att modernisera till 800xA har tydliga fördelar. Som tillförlitligheten och att systemet är mycket robust. Därför har vi arbetat intensivt med att utveckla det konverteringskoncept som vi nu lanserar. En lösning som gör övergången smidig och effektiv.

ABB 450 på väg mot vägs ände
Det finns tusentals industrier som idag använder ABB 450 och som de närmsta åren måste uppgradera till 800xA.
”ABB 450 har tjänat industrin väl under väldigt många år. Men det är ingen tvekan om att det är en lösning som nu närmar sig slutet på sin livscykel.”  Det är Anders Gidmark, systemingenjör automation på Eurocon och Hans-Jacob Aas, senior automationsingenjör på Pidab överens om.

Inom bara några få år kommer vi se en situation med både högre priser, brist på reservdelar och svårighet att få service på 450.

Det finns en uppenbar risk att produktionen hamnar i ett läge där man hela tiden måste lappa och laga. Vi vet att ABB garanterar stöd och reservdelar till ungefär år 2030. Och det är inte långt bort, faktiskt precis runt hörnet.
Helt klart är att 450 är på väg att bli obsolet men också att det finns ett modernt, robust och tillförlitligt alternativ i 800xA.

Det var i skenet av detta scenario som vi, i en arbetsgrupp på Pidab och Eurocon, började fundera på hur vi skulle kunna förenkla och effektivisera övergången till 800xA. Och nu har vi en lösning som vi kan lansera.

Tankeprocessen och utvecklingsarbetet vi har gjort utmynnade i, ett i alla delar, genomarbetat konverteringskoncept, som gör övergången till 800xA både smidig och effektiv. Ett koncept som vi är väldigt stolta över att ha utvecklat.

800xA har ett modernare programspråk med fler funktioner och löser saker på ett annat sätt än 450. Det är därför ofrånkomligt att vissa specifika funktioner därför måste stresstestas och hanteras manuellt. Det krävs vanligtvis en viss manuell inmatning, kontroll och anpassning.

Fördelen för våra kunder och projekten vi arbetar med är att vi, med hjälp av konverteringskonceptet, lägger betydligt färre konsulttimmar. Det blir kostnadseffektivt.
Helt klart är att vi kapar det antal ingenjörstimmar som vi behöver lägga. Det kan faktiskt handla om en avsevärd besparing. Och vad det betyder är säkert uppenbart för alla.

Styrkan i vårt angreppssätt är den höga tillförlitligheten. Vi får med oss värden och beskrivningar från 450 och plockar direkt från den gamla miljön, genom ABB Bulk Data Manager, över data för typkretsar som är intressant. Det blir därför mer rätt från början och därmed också färre korrigeringar.

Stor efterfrågan på konvertering de närmsta åren 
Vårt råd till dig som funderar på hur länge ni kan vänta med konvertering till 800xA och när ett skifte är lämpligt att göra vill vi säga; 450 är definitivt i slutet av livscykeln så sätt igång direkt!

De närmsta åren kommer det att bli en allt större efterfrågan på och behov av konvertering.
Med största sannolikhet kommer därför brist på högkompetenta konsulter och flaskhalsar att uppstå.

Vill du veta mer är du välkommen att kontakta någon oss. Se nedan. 


Vill du veta mer?

Christer Svanholm

Processpecialist

Fler nyheter