Kiruna

Kirunakontoret

  • Återfinns på Konduktörsgatan
  • Har ca. 20 anställda
  • Gammalt lägenhetshus

Kiruna är på många sätt ytterligheternas kommun. De flesta andra samhällen har inlett sin historia som ett litet frö, grott och sakta vuxit till sig. Kiruna planterades i ödemarken för snart 120 år sedan och har sedan dess växt explosionsartat. Här är ljuset ljusare, kylan kallare, topparna högre, ytorna större och läget nordligare än någon annanstans i Sverige. Med sina 19.447 kvadratkilometer är Kiruna kommun lika stor som länen Skåne, Blekinge och Halland tillsammans. Kiruna kommun har cirka 23.000 invånare, ungefär 18.000 bor i centralorten och resten är fördelade på 50-talet byar. Det är en trespråkig bygd, där de svenska, samiska och tornedalska kulturerna lever sida vid sida.

Kiruna Kommun och gruvbolaget LKAB är stora arbetsgivare som tillsammans även driver utvecklingen av staden och orten. Eftersom att gruvindustrin är en basindustri blir den även väldigt viktigt för kommunen. Jakten på ny malm bidrar till ständig förändring och förnyelse och där har projektet ”stadsomvanligen” fått stor uppmärksamhet och betydelse. Aldrig tidigare har ett så stort samhälle omvandlats på grund av att en industriverksamhet behövt marken.

Jakt och fiske är ett av Kirunabornas många fritidsintressen, men här finns även ett rikt kultur- och föreningsliv. Kiruna är en av Sveriges föreningstätaste kommuner med cirka 400 registrerade föreningar. Många unga Kirunabor utövar olika idrotter som ishockey, handboll, fotboll och skidåkning eller är med i någon av de mer kulturinriktade föreningarna. Kiruna lockar även massvis av turister varje år som vill uppleva den vidsträckta och varierande naturen. Sveriges högsta berg Kebnekaise, ishotellet i Jukkasjärvi och vandringsleden vid Treriksröset är populära besöksmål.

Kiruna måste upplevas – välkommen!

Vill du veta mer?

Daniel Zakrisson