Härnösand

Härnösandskontoret

  • Ligger på Bollgränd 3
  • Har ca 8 medarbetare
  • Tidigare Olof Hydling AB

Staden Härnösand präglas av en lång och händelserik historia med alltifrån utvecklandet av handel och residens till häxprocesser och stora stadsbränder. Staden grundades 1585 av Johan III och anlades på fastlandet och på öarna Härnön, Mellanholmen, Kronholmen och Bockholmen. 1645 blev Härnösand residensstad, då för Härnösands län, bestående av Jämtland, Medelpad och Ångermanland. Under 1800-talet blomstrade staden tack vare varv, sjöfart och bankväsende, 1827 grundades en sparbank, och 1849 tillkom en affärsbank. Härnösand blev dessutom först i Europa med elektrisk gatubelysning 1885. Stadens huvudsakliga bebyggelse bestod fram till 1900-talet av trähus byggda efter Ryssbranden 1721 men än idag har Härnösand stadsdelar med intakta gårdar och trähus från 1700- samt 1800-talen.

Idag har Härnösand cirka 25 000 invånare och är en av kuststäderna som ingår i Höga Kusten och dess storslagna och dramatiska natur. Härnösand har cirka 1000 företag i olika branscher där betydande områden är call centers och andra tjänsteföretag, energiföretag samt mindre industrier. I Härnösand återfinns även ett mittuniversitet, ett rikt kulturliv och ett brett föreningsliv med cirka 400 föreningar.

Härnösand är en hamnstad som under sommaren gästas av båtturister från en mängd olika orter. Längs kajkanterna finns flertalet gästhamnar och trevliga restauranger. Populära besöksmål i och omkring Härnösand är muséet på Murberget, militäranläggningen på Hemsö och Technichus.

Välkommen till Härnösand, en stad med anor och historia från en svunnen tid.

Vill du veta mer?

Mats Karlsson