Mentorskap blev ett lyft för innovativa PlantVation

Artikel

Johan Westman, Eurocon och Johanna Johansson, PlantVation.
[20220405]

Mentorskap blev ett lyft för innovativa PlantVation

PlantVations innovativa system för att driva upp skogsplantor står inför ett globalt genombrott.
 Med på resan finns Eurocons Johan Westman.

– Vår kontakt började som ett mentorsprojekt. Att få ha Johan som bollplank är otroligt värdefullt, säger vd Johanna Johansson.

Sundsvallsföretaget PlantVation har utvecklat ett automatiserat, klimatkontrollerat system för optimal uppdrivning av skogsplantor.

I en åtta våningar hög odlingskammare kan 14 miljoner plantor drivas upp per år, på en yta av bara 100 kvadratmeter.

Vd Johanna Johansson för dialoger med potentiella kunder över hela världen och siktar på att företaget ska bli en global aktör inom återbeskogning.

För att locka även mindre plantskolor tas ett nytt system som ryms i en 40-fotscontainer fram.
– Det blir en mer mobil enhet, som lätt kan skickas ut till nya marknader och som matchar produktionsbehoven där. För oss blir det också ett sätt att snabbare komma ut med vår produkt och få i gång kassaflödet, säger Johanna Johansson, som driver företaget med sin pappa Peter Johansson.

Med på resan finns också Johan Westman, projektchef på Eurocon. Han och Johanna Johansson träffades 2020 via Almis mentorsprogram.

Med facit i hand kan Johanna Johansson erkänna att förväntningarna på det kostnadsfria mentorsprogrammet inte var särskilt höga. Ett samtal över en lunch en gång i månaden, och inte mer.

I själva verket hörs de var och varannan dag.
– Jag uppskattar Johans intresse och kompetens och är så tacksam att just han blev min mentor. Han tar många egna initiativ och prickar in rätt i saker som kan vara värdefulla för oss, säger Johanna Johansson.

Med sin långa erfarenhet och många kontakter med skogsindustrin är Johan Westman också en viktig dörröppnare, enligt Johanna Johansson.

– Han har till exempel gett väldig bra input i offertarbetet. Att kunna bolla frågor med någon som kan verifiera saker och tyda olika beteenden är ovärderligt.

Johan Westman är glad över att kunna dela med sig av sin kunskap.
– Jag är själv skogsägare och ser stora möjligheter med PlantVations teknik. Plantskolorna är idag sannolikt den minst automatiserade delen i skogsindustrins värdekedja, att vara med och bidra till ett paradigmskifte inom odling av skogsplantor som ökar produktiviteten och ger en möjlighet till vidare digitalisering ger en god känsla, säger Johan Westman och tillägger:
– Men det är också viktigt att visa att Eurocon är med och stöttar grön teknik och ungt företagande.

Så vad händer nu när mentorsprogrammet är slut?
– Vi kommer definitivt att fortsätta hålla kontakten, säger de unisont.