Patrik Johansson

Patrik Johansson

  • Anläggningsingenjör
  • Anställd sedan 2000
  • Ort: Örnsköldsvik

Vad är det bästa med att arbeta på Eurocon?
Friheten i arbetet och utvecklingen i branschen. Jag verkar inom kemibranschen och det kanske låter som att jag går omkring med provrör, pipetter och vita rock men så är inte fallet. Jag hjälper kemiföretagen med att bland annat dimensionera rörledningar och ventiler, göra konstruktionsritningar, layouter och kostnadskalkyler. Jag har mycket kundkontakt och frihet under ansvar när det gäller leveransdatum och deadlines. I och med att det också talas om en övergång till ett ”biosamhälle” så ser kemiindustrins framtid mycket spännande ut och det är det kul att få vara en del av.

Vad är det roligaste du vet i ditt yrke?
Jag vet inte om jag kan precisera något speciellt, jag tycker det nog är helheten, variationen och utvecklingsmöjligheterna som är mest motiverande i mitt yrke. För ett par år sedan fick jag möjligheten att följa med en kund, Akzo Nobel, på uppdrag ut i världen. De skulle bygga en helt ny anläggning i Kina för produktion av Bermocoll som är ett förtjockningsmedel för bygg- och färgprodukter. Det blev ett halvår i Shanghai och Ningbo, en mycket intressant och rolig upplevelse på många sätt där jag kände att mina erfarenheter hemifrån var tillämpbara även på internationell nivå.

Hur kan det komma sig att just pappersmassa och kemi är Eurocons specialistområde?
Här uppe i norr är det ju som bekant mycket skog och norrlandskustens strategiska läge med älvar som mynnar ut med och östersjön som närmsta granne har det alltid varit lätt att transportera skog, både till och från samhällena. När det under 1800-talet började säljas mer tidningar och behovet av kemikalier för att framställa ett bättre och vitare papper ökade började sulfitfabriker skjuta upp ur jorden. En av dem var Domsjö sulfitfabrik som med tiden sedan utvecklades till en sulfatfabrik. Kemikalierna avger dock ganska illaluktande dofter så på 70-talet beslutades det från riksdagshåll att industrin skulle eliminera luktproblemen. Detta var goda nyheter för ett företag vid namn Modo Chemetics i Örnsköldsvik som var mer eller mindre ensamma på markanden med att erbjuda lösningar på problemen. Och med tanke på att Eurocon grundades av ingenjörer från Modo Chemetics kan man alltså säga att Eurocon delar vagga med delar av den svenska träkemiska industrin. Här i stan ligger bolagen alldeles bredvid varandra och har därmed även utvecklats i symbios och även om Eurocon genom åren vidgat sitt erbjudande så är pappermassa och kemi alltjämt företagets starkaste ben.

 

Patrik bor i Örnsköldsvik
Våra orter

Patrik bor i Örnsköldsvik

Kust- och hockeystaden Örnsköldsvik är platsen för Eurocons huvudkontor. Vill du veta mer?

Läs mer här
Jobba hos oss
Karriär

Jobba hos oss

Vi vill bli flera, vill du bli en av oss?

Se lediga jobb